To υψηλό μερίδιο αγοράς που διατηρεί η ΔΕΗ, παρά τη μνημονιακή υποχρέωση να το μειώσει κάτω από το 50%, επανέρχεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα σχόλιά της επί του ελληνικού Market Reform Plan - Σχέδιο Μεταρρύθμισης της Αγοράς- κάνει ειδική αναφορά στο υψηλό μερίδιο της ΔΕΗ, ιδιαίτερα στην Υψηλή και τη Χαμηλή Τάση. Καλεί μάλιστα τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά και με όλα τα διαθέσιμα μέσα την εξέλιξη της αγοράς, προκειμένου να υλοποιηθεί η προσδοκία μείωσης της συγκέντρωσης.
Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τον Οκτώβριο ήταν στο 64,2%, έναντι 62,6% του Σεπτεμβρίου. Ανά βασική κατηγορία καταναλωτών, το μερίδιό της διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο, στο 81,9% στην Υψηλή Τάση, στο 38,3% στη Μέση Τάση 38,3% και στο 66,9% στη Χαμηλή Τάση
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η δεσπόζουσα θέσης της ΔΕΗ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην Υψηλή Τάση, μπορεί να μειωθεί λόγω της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη, της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, επιτρέποντας στους εμπόρους λιανικής να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού τους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
‘Ενα άλλο σημείο, το οποίο επισημαίνει η Κομισιόν είναι τα εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου που θα έπρεπε και μπορούν να αναπτυχθούν με τη αύξηση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς. Τα εργαλεία αυτά, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής, δίνοντας ταυτόχρονα στους προμηθευτές επιπλέον μέσα για τη διαχείριση κινδύνων.
Η Επιτροπή επικρίνει τη χαμηλή ρευστότητα της εγχώριας προθεσμιακής αγοράς και υπογραμμίζει τη σημασία της ρευστότητας για την αποτελεσματική λειτουργία της, ιδίως όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα που ανέδειξε η ενεργειακή κρίση, την ανάγκη αντιστάθμισης της αστάθειας των τιμών και τη συλλογή ενδείξεων σχετικά με τις τάσεις των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με την προθεσμιακή αγορά και την αντιστάθμιση το ελληνικό σχέδιο προβλέπει:
– Ο διαχειριστής αγοράς θα πρέπει να ενισχύσει την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης και να προτείνει νέα προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνων που προορίζονται ειδικά για την αντιστάθμιση κινδύνων από τις Αγορές Επόμενης Ημέρας και τις Αγορές Εξισορρόπησης.
– Το διορθωτικό μέτρο στο πλαίσιο της υπόθεσης παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά, στηρίζοντας, ως εκ τούτου, περαιτέρω τον ανταγωνισμό.
– Η επικείμενη διαπραγμάτευση ΑΠΕ-ΣΑΕ (αποθήκευση) θα αποτελέσει εξειδικευμένη προθεσμιακή αγορά που θα λειτουργεί σε διαφορετική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης.